YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
GÖREVLERİ
İş organizasyonu yapmak.
Hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun çalışma ortamı hazırlamak.
Standart yemek tarifesine uygun mönüler planlamak.
Kahvaltıyı servise hazır hale getirmek.
Çorba ve sosları servise hazır hale getirmek.
Et ve tavuk yemeklerini servise hazır hale getirmek.
Su ve deniz ürünleri yemekleri servise hazır hale getirmek.
Kuru baklagil yemeklerini servise hazır hale getirmek.
Sebze yemeklerini servise hazır hale getirmek.
Salata ve soslarını servise hazır hale getirmek.
Pilav ve makarnaları servise hazır hale getirmek.
Hamur kullanılarak yapılan yemeklerini servise hazır hale getirmek.
Çeşitli tatlı ve börekleri servise hazır hale getirmek.
Açık büfe yiyeceklerini servise hazır hale getirmek.
Hazırlanan ürünlerin duyusal değerlendirmesini yapmak.
Alanındaki araç ve ekipmanları kullanmak ve bakımını yapmak.
Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmeK
MESLEK ALANINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Aşçı olmak isteyenlerin;
Yiyecek –içeceklerle ilgili konulara ilgi duyan,
Bendence güçlü ve sağlıklı,
Tat ve koku alma duyuları gelişmiş,
Temiz, titiz, dikkatli, sorumluluk sahibi
Eli çabuk, hızlı hareket edebilen,
Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip,
İş güvenliğini dikkat eden,
Bulaşıcı hastalığı olmayan,
Mesleki eğitim almış olması gereklidir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Aşçılar mutfaklarda görev yapar. Çalışma ortamı sıcak ve nemlidir. İş genel olarak ayakta yapılır. İş başında mesleklerinin gerektirdiği özel kıyafetleri giyerler. Meslek elemanları işverenle, aşçıbaşı, aşçı yardımları, komi ve garsonlarla iletişimde bulunurlar. İş genellikle gündüz yapılır. Ancak mönünün hazırlanması, gerekli planlamanın yapılması ve ön hazırlıklar gece çalışmayı gerektirebilir. Turizm bölgeleri için mevsimlik çalışma söz konusu olabilir. Çalışma esnasında dikkatli olmadıkları taktirde yanma, kayma, düşme, kesilmeler, elektrik çarpmaları ve havagazı doğalgaz zehirlenmeleri gibi kazalarla karşılaşabilirler.
İŞ BULMA İMKÂNLARI
Aşçılarda;
Konaklama işletmelerinin yiyecek-içecek ünitelerinde,
Pastane, kafeterya, bar ve restoranlarda
Özel ve kamu kuruluşlarının (hastane, okul, işyeri, ordu vb. )mutfaklarında,
Yemek fabrikalarında,
Ulaşım araçlarının yiyecek-içecek ünitelerinde vb. yerlerde çalışabilirler.